Vrije tijd en Toerisme

  1. Noord-Griekenland
  2. Thessaloniki
  3. Musea in Thessaliniki
  4. Excursies / dagtrips vanuit Thessaloniki
  5. Wijnen en wijnroutes Noord-Griekenland

_________________________________________________________________________________

1. Noord Griekenland
Geografisch is dit het gebied dat zich uitstrekt van de Ionische Zee in het westen tot de grens met Turkije in het oosten, een afstand van zo’n 800 kilometer. In zuidelijke richting vormt de Berg Olympus een natuurlijke grens. Centraal in Noord Griekenland ligt Thessaloniki. Thessaloniki ligt in de provincie Macedonië en is na Athene de belangrijkste stad van het land. Samen met de buitenwijken had de stad in 2003 ongeveer 1.350.000 inwoners.

2. Thessaloniki

Thessaloniki werd opgericht in 300 voor Christus door Kassander, koning van Macedonië. Destad werd genoemd naar zijn vrouw, de half-zuster van Alexander de Grote. Wandelend door de stad vallen verschillende culturele invloeden op: Romeinse ruïnes, Byzantijnse kerken zoals Agios Dimitrios – Agia Sofia en talloze kleinere kerkjes, enkele Ottomaanse Hammams en moskeeën, de 19de eeuwse huizen in Ladadika, …
Het echte centrum van de stad bevindt zich rond het Aristoteles plein en daar heeft u ook een  adembenemend zicht op de Thermaikos Golf en het oude stadsgedeelte Ano Poli (de Bovenstad). Tijdens de wintermaanden, op een zonnige dag welteverstaan, is de Olympus berg aan de overkant van de baai goed zichtbaar. De boulevard langs de kust, met talloze bars, lijdt naar de 14de eeuwse Witte Toren, het herkenningspunt voor de stad.
Thessaloniki is internationaal erkend als conferentiestad dankzij het in het centrum gelegen conferentiecentrum HELEXPO. Elk jaar organiseert de stad ook een film-, documentaire en fotografiefestival. De stad is ook gekend als een studentenstad, in het bijzonder vanwege de Aristoteles Universiteit en de Universiteit van Macedonië.
Al deze elementen maken deze stad tot een gezellige stad met leuke terrasjes, restaurants en uitgaansgelegenheden. In Thessaloniki kan u uitstekend uit eten gaan en vaak wordt er een dessert aangeboden door de zaak. U kan er ook prima winkelen in de winkelstraten Metropoleos en Tsimiski.
Indien u het rustiger aan wilt doen is er altijd nog Ano Poli, in het noorden van Thessaloniki. Dit deel van de stad kenmerkt zich door een prachtig uitzicht, oude buurten met nauwe steegjes, de oude gevangenis, kleine huizen en romantische tuinen.
In de stad zijn veel indrukwekkende kerken en monumenten te vinden. Absoluut de moeite waard zijn Rontonda, een cirkelvormige kerk met unieke mozaïeken én de enige minaret die Thessaloniki nog rijk is, de Aghios Dimitrios kerk en de Agia Sofia kerk. De Boog van Galerius, het paleis van Galerius, de romeinse agora en de Witte Toren zijn de voornaamste oudheden om te bezichtigen. Wat de Bijzantijnse kunst betreft, is de kerk van de 12 apostelen, UNESCO-werelderfgoed, een aanrader. Ga gerust langs bij een meldpunt voor toeristen of het Byzantijns museum (zie onder) voor een aantal brochures met wandelingen langs de historische Byzantijnse en Ottomaanse monumenten in de stad.
Tijdens de rit van de luchthaven naar de stad moet u vooral uitkijken naar de prachtige herenhuizen. helaas zijn daar nog maar weinig exemplaren van te vinden, de Villa Bianca is daar één van.
In vergelijking met zuidelijker gelegen Griekse steden valt er in Thessaloniki jaarlijks meer regen. Vooral in het voorjaar is de natuur er zeer mooi.
Prachtige, kilometers lange stranden van Griekenland vindt u ten zuiden van Thessaloniki bij de Berg Olympus aan de “Olympus Riviera” en de schiereilanden van “Chalkidiki”, die toeristisch het meest ontwikkeld zijn en ruime mogelijkheden bieden voor een uitgebreid verblijf.

3. Musea

Archeological Museum of Thessaloniki – www.amth.gr
Museum of Byzantine Culture Thessaloniki – www.mbp.gr (aanrader!)
Macedonian Museum of Contemporary Art (MMCA) Thessaloniki – www.mmca.org.gr
Thessaloniki Cinema Museum – www.cinemuseum.gr
Thessaloniki Museum of Photography – www.tmphoto.gr
Thessaloniki Science Dissemination Centre & Technology Museum – www.tmth.edu.gr
Voor meer info over Noord-Griekenland, bezoek de website Wonderful Greece op www.gnto.gr.

4. Excursies

Onderstaande excursies (dagtrip) kan u gerust doen met Thessaloniki als uitvalsbasis.

  1. DION is oorspronkelijk een religieus centrum en de garnizoensstad van de Macedoniërs. De stad speelde een belangrijke rol in het leven van Alexander de Grote. De meeste opgravingen dateren uit de Romeinse tijd.
  2. VERGINA (aanrader!) is een plaats vlakbij de stad Veria. Hier vond men de grafkelder van koning Philippos, de vader van Alexander de Grote. Dit graf was nog geheel ongeschonden en bevatte grote hoeveelheden kostbaarheden. Het graf zelf en alle kostbaarheden worden tentoongesteld in een museum dat over het graf heen werd gebouwd. Op deze unieke wijze is men erin geslaagd, zonder de omgeving geweld aan te doen, een indrukwekkend monument gecreëerd.
  3. PELLA is de geboorteplaats van Alexander de Grote. Het voornaamste deel van de opgravingen zijn de schitterende en kunstzinnige mozaïeken.
  4. OLYMPUS is de heilige berg en woonplaats van de Griekse goden. Deze berg met een hoogte van ruim 2900 meter beheerst de omgeving. In het dorp Litochoro is een informatie stand, waar men inlichtingen kan krijgen over de vele goed aangegeven wandelmogelijkheden rondom de berg. Indien u de berg wil beklimmen, dan kunt u best twee dagen nemen. Er is een berghut waar u kan overnachten, reservering is echter wel aan te raden.

Daarnaast zijn er nog een aantal excursies waarvoor u wel meer dan een dag dient uit te trekken, zoals Meteora, Xanthi met de Nestos vallei, de Prespes meren, Zagori en de Vikos vallei. En voor de mannen onder ons, helaas zijn vrouwen er niet toegelaten, is er ook nog Agios Oros, het mekka voor de orthodoxe kerk. Meer informatie ook bij Griekenland goedbegin http://griekenland.goedbegin.nl

5 Wijnen en wijnroutes Noord-Griekenland
Ontdek de wijnen van Noord-Griekenland. Op deze website vindt u 8 verschillende wijnroutes (Wineroads) van de Wijnproducenten Vereniging van Noord-Griekenland. U kunt de wijnroutes zelfs fietsen volgens de website. Meer info http://www.wineroads.gr/en/index.php